Založ si blog

K evanjelizácii Rómov

 

Pred pár dňami (28. apríla 2011 v Panta Rhei) som sa zúčastnila debaty Cafe Europa (www.cafeeuropa.sda.sk) na tému „Zvýhodňovanie Rómov nie je cestou k ich začleneniu? Súhlasíte, alebo ste proti?“

 

V úvode diskusie organizátorky pripomenuli, že 10 až 12 miliónov Rómov v Európe sa stretáva s diskrimináciou a vylúčením. Len približne 40% Rómov v EÚ získa základné vzdelanie, úroveň zamestnanosti Rómov je nízka. Lepšia ekonomická a sociálna integrácia Rómov je kľúčová, tvrdí Európska komisia a vyzýva členské štáty k zlepšeniu prístupu Rómov k vzdelaniu, zamestnanosti, zdravotnej starostlivosti a bývaniu.

 

V debate ako zvyčajne vystúpili dvaja hlavní diskutujúci zastupujúci protikladné strany názorového spektra. Úlohou jedného z nich bolo tézu obhájiť, úlohou druhého vyvrátiť. Bol priestor aj pre vyslovenie otázok a názorov zúčastnených. Zúčastniť sa mohol ktokoľvek.

Okrem iného z publika odznela aj otázka pre obidvoch hlavných diskutujúcich, že ako konkrétne si predstavujú riešenie problému chudobných Rómov žijúcich v osadách, aké majú na to konkrétne návrhy.

Jeden z hlavných diskutujúcich – p. Štefan Šarkozy (Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity) uviedol ako zásadné riešenie to, že treba nastaviť také kritériá, aby zamestnávatelia mali záujem zamestnávať Rómov napr. pri stavbe diaľnic a ďalších aktivitách financovaných z verejných zdrojov.

Ďalší z hlavných diskutujcich – p. Lukáš Krivošík (novinár, časopis Týždeň) odmietol, aby štát zamestnávateľom predpisoval, koho majú zamestnávať a uviedol ako zásadné riešenie evanjelizáciu Rómov. Odvolal sa na štúdiu Slovenskej akadémie vied, podľa ktorej sa evanjelizáciou podstatne zmenil život 10 000 Rómov.

Osobne poznám ľudí, ktorí sú pod vplyvom evanjelizácie šťastní a s pokojom v duši prijímajú a do istej miery aj riešia ťažkosti, ktoré im život prináša a pomáhajú aj ďalším. Nechcú mať hmotné bohatstvo, len to, čo nevyhnutne potrebujú na živobytie. Patrí im moja úcta.

Neverím však, vychádzajúc z približne dvetisícročnej histórie kresťanstva a ešte dlhšej histórie ľudskej chudoby doteraz pretrvávajúcej, že by evanjelizácia samotná zásadne vyriešila problém chudobných Rómov, o ktorých sa počas uvedenej diskusie hovorilo a ani problém chudoby (absencie zdrojov na uspokojenie základných životných potrieb) vôbec. Neodmietam evanjelizáciu, naopak, ale nebolo by dobré, keby sa štátne orgány pod vplyvom politickej pravice snažiacej sa minimalizovať zásahy štátu de facto spoliehali len na ňu.

 

 

Marta Hrebíčková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poďakovanie ľuďom na linke 0949 655555 (linka pre bezdomovcov alebo pre ľudí, ktorí im chcú pomôcť)

08.01.2017

V novembri 2016 krátko pred 20. hodinou som zbadala, že pri hlavnej ceste – vozovke na múriku sedí mladšia žena. Pri sebe mala väčší kufor na kolieskach a ešte nejakú tašku alebo batoh. Na hlave mala hrubú veľkú zimnú pletenú čiapku a oblečenú teplú vetrovku. Najprv som prešla okolo nej bez slova, mysliac si, že asi na niekoho čaká. No niečo sa mi na nej nezdalo. [...]

Pravé slovo v pravej chvíli

02.11.2016

Pravé slovo v pravej chvíli K 2. novembru a nielen k nemu Žiaľ, pravé slovo v pravej chvíli je ako šafran vzácne. A na um príde niekedy, až už keď svieca zhasne. Akoby sa stalo. Ber to, prosím, tak. Pokúsme sa znova veriť na zázrak. Reakcia mojej kamarátky korektorky: Je to nádherné (jedinú chybičku vidím v spojení AKO BY – poznámka kvetiny: to už [...]

Odmena za zmysluplnú prácu

08.03.2012

„Zrušíme dávky v hmotnej núdzi a všetky príspevky k dávke v hmotnej núdzi. Poskytneme každému v hmotnej núdzi zmysluplnú prácu za minimálnu mzdu vyplácanú na dennej báze s tým, že ak do práce nenastúpi, v ten deň sa mu nebude vyplácať denná odmena vypočítaná z hodnoty dnešnej minimálnej mzdy. Na tento účel zriadime štátnu agentúru, ktorá bude fungovať na [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 42468x
Priemerná čítanosť článkov: 4247x

Autor blogu

Kategórie