Založ si blog

Odmena za zmysluplnú prácu

 

Zrušíme dávky v hmotnej núdzi a všetky príspevky k dávke v hmotnej núdzi.

Poskytneme každému v hmotnej núdzi zmysluplnú prácu za minimálnu mzdu vyplácanú na dennej báze s tým, že ak do práce nenastúpi, v ten deň sa mu nebude vyplácať denná odmena vypočítaná z hodnoty dnešnej minimálnej mzdy.

Na tento účel zriadime štátnu agentúru, ktorá bude fungovať na princípe agentúr podporovaného zamestnávania. Tá bude zamestnancov koordinovať a distribuovať do rôznych oblastí – verejnoprospešné práce; diaľnice – výstavba diaľničných úsekov, udržiavacie práce popri diaľniciach; pôdohospodárstvo – obrábanie polí, stráženie úrody, verejná a štátna správa, protipovodňové aktivity, značenie turistických chodníkov, práca v štátnych lesoch; obnova, opravy, rekonštrukcie budov verejnej a štátnej správy, národný projekt obnovy dediny; asistentské práce v profesionálnej armáde, asistenti na školách, rôzne práce v nemocniciach a podobne.“ Toto je napísané v terajšom volebnom programe strany Sloboda a solidarita.

Poskytnúť každému zmysluplnú prácu je možné. Potreba práce vo vyššie vymenovaných a v ďalších oblastiach je. Ako to však bude s tou minimálnou mzdou, keď v predchádzajúcej časti toho istého volebného programu píšu, že chcú minimálnu mzdu zrušiť? „Na podporu udržania pracovných miest s nízkou pridanou hodnotou, do úplného zrušenia minimálnej mzdy, zmrazíme na prechodné obdobie minimálnu mzdu. V prípade nástupu hospodárskej krízy navrhneme dočasné zníženie minimálnej mzdy o 20 percent.“

Teda na jednom mieste píšu o „zmysluplnej práci za minimálnu mzdu“, na inom mieste píšu, že chcú minimálnu mzdu zrušiť. Už terajšia mesačná minimálna mzda 327,20 eur btto (po odpočítaní povinného poistného len 283,36 eur) však nestačí na dôstojné živobytie.

Poskytnúť každému zmysluplnú prácu je teda možné a zmysluplné. No ak to má byť naozaj zmysluplná práca, treba za ňu poskytnúť aj zmysluplnú mzdu, a to nielen v takej výške, ktorá zabezpečí jednoduchú reprodukciu pracovnej sily, či jednoducho povedané, aby pracujúci a jeho rodina mohli žiť a nezomreli od hladu, zimy a žiaľu. Spravodlivé by bolo poskytnúť mzdu, ktorá zabezpečí dôstojný život. O tom, odkiaľ vezmú peniaze na mzdy a ďalšie náklady spojené s pracovnými miestami, v tomto programe nepíšu. Pokryje suma peňazí ušetrená z neposkytnutých dávok v hmotnej núdzi, navýšená o peniaze usporené napríklad zefektívnením verejnej správy, zamedzenim plýtvania verejnými peniazmi, znížením daňových únikov a p. sumu peňazí potrebnú na spravodlivé mzdy a ďalšie náklady spojené s pracovnými miestami v tomto programe? Ťažko. Realisticko-optimistická prognóza znie, že bez solidarity bohatých s chudobnými, vrátane zvýšenia daní bohatým to ťažko pôjde. Pesimistická prognóza znie, že poskytnutie zmysluplnej práce bez zmysluplnej odmeny za túto prácu vyvolá sociálne nepokoje a nedajbože, ešte aj niečo horšie.

Marta Hrebíčková 

 

Poďakovanie ľuďom na linke 0949 655555 (linka pre bezdomovcov alebo pre ľudí, ktorí im chcú pomôcť)

08.01.2017

V novembri 2016 krátko pred 20. hodinou som zbadala, že pri hlavnej ceste – vozovke na múriku sedí mladšia žena. Pri sebe mala väčší kufor na kolieskach a ešte nejakú tašku alebo batoh. Na hlave mala hrubú veľkú zimnú pletenú čiapku a oblečenú teplú vetrovku. Najprv som prešla okolo nej bez slova, mysliac si, že asi na niekoho čaká. No niečo sa mi na nej nezdalo. [...]

Pravé slovo v pravej chvíli

02.11.2016

Pravé slovo v pravej chvíli K 2. novembru a nielen k nemu Žiaľ, pravé slovo v pravej chvíli je ako šafran vzácne. A na um príde niekedy, až už keď svieca zhasne. Akoby sa stalo. Ber to, prosím, tak. Pokúsme sa znova veriť na zázrak. Reakcia mojej kamarátky korektorky: Je to nádherné (jedinú chybičku vidím v spojení AKO BY – poznámka kvetiny: to už [...]

Pravé slovo v pravej chvíli

27.10.2011

Žiaľ, pravé slovo v pravej chvíli je ako šafran vzácne. A na um príde niekedy až už keď svieca zhasne. Ako by sa stalo. Ber to, prosím, tak. Pokúsme sa znova veriť na zázrak. K 2. novembru a nielen k nemu Marta Hrebíčková

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 42351x
Priemerná čítanosť článkov: 4235x

Autor blogu

Kategórie