Založ si blog

Invázia nesprávneho používania slova nakoľko

 V písomnom a ústnom úradnom styku,  v odborných dokumentoch, vo vytlačených textoch, o ktorých by som predpokladala, že prešli jazykovou korektúrou, sa často používa slovo nakoľko“ pri uvádzaní príčinnej vety namiesto „lebo“, „pretože“ alebo „keďže“, hoci to nie je správne, nie je to v súlade s kodifikovanou podobou slovenského jazyka.

 

Napríklad:

 

Nakoľko som bol chorý, na rokovaní s nemeckým obchodným partnerom som sa nezúčastnil.“

 

„Odstupujeme od zmluvy, ktorú sme s Vami uzavreli dňa….., nakoľko ste nedodržali zmluvné podmienky.“

 

„Dúfame a tešíme sa, že naše nadchádzajúce kultúrne podujatia navštívite ako doteraz, nakoľko ich úspešnosť závisí práve od interakcie umelcov a publika.“

 

Vo vyššie uvedených troch vetách má byť namiesto slova „nakoľko“ slovo „pretože“ alebo „keďže“, v druhej a tretej vete by mohlo byť aj „lebo“…

 

Je to tak podľa kodifikačnej príručky – Krátkeho slovníka slovenského jazyka, ktorý vydalo vydavateľstvo Veda v Bratislave v r. 2003, kde je napísané, že nie je správne používať slovo „nakoľko“ pri uvádzaní príčinnej vety. Ako jeden z príkladov nesprávneho použitia slova „nakoľko“ sa tu uvádza veta: „Nakoľko je už zima, treba prikúriť“. Namiesto slova „nakoľko“ aj tu má byť „keďže“ alebo „pretože“.

 

V spisovnej slovenčine má slovo „nakoľko“ podľa citovaného prameňa tieto významy:

1. vyjadruje otázku týkajúcu sa miery: nakoľko si trúfaš?

2. uvádza príslov. vetu miery: každý utekal, nakoľko vládal,

3. ako podraďovacia spojka uvádza príslov. vetu zreteľa: nakoľko sa pamätám, nebol tu nikto.

 

Napriek tomu sa s nesprávnym používaním slova „nakoľko“ stretávam veľmi často a niektorí moji známi mi povedali, že im to zneje odborne, učene, dôstojne.

 

Zaujímavé, že v Slovníku slovenského jazyka, ktorý vydalo Vydavateľstvo SAV v Bratislave v r. 1960 sa používa slovo „nakoľko“ aj vo význame pretože, keďže, lebo a je to označené ako knižné vyjadrenie, ale nie vyslovene nesprávne. Tento slovník však medzi súčasné kodifikačné príručky nepatrí.

 

Ja rešpektujem kodifikovanú podobu slovenského jazyka a myslím si, že zvyšovanie počtu homoným (slová, ktoré znejú rovnako, ale majú odlišný význam) znižuje jednoznačnosť vyjadrovania.

 

Myslím, že je vhodné znovu pripomenúť významy slova „nakoľko“ v spisovnej slovenčine, pretože jeho nesprávne používanie sa veľmi rozširuje.

 

Alebo sa už slovo „nakoľko“ pri uvádzaní príčinnej vety natoľko zaužívalo a rozšírilo, že jazykovedci ustúpia väčšine?

 

Marta Hrebíčková

Poďakovanie ľuďom na linke 0949 655555 (linka pre bezdomovcov alebo pre ľudí, ktorí im chcú pomôcť)

08.01.2017

V novembri 2016 krátko pred 20. hodinou som zbadala, že pri hlavnej ceste – vozovke na múriku sedí mladšia žena. Pri sebe mala väčší kufor na kolieskach a ešte nejakú tašku alebo batoh. Na hlave mala hrubú veľkú zimnú pletenú čiapku a oblečenú teplú vetrovku. Najprv som prešla okolo nej bez slova, mysliac si, že asi na niekoho čaká. No niečo sa mi na nej nezdalo. [...]

Pravé slovo v pravej chvíli

02.11.2016

Pravé slovo v pravej chvíli K 2. novembru a nielen k nemu Žiaľ, pravé slovo v pravej chvíli je ako šafran vzácne. A na um príde niekedy, až už keď svieca zhasne. Akoby sa stalo. Ber to, prosím, tak. Pokúsme sa znova veriť na zázrak. Reakcia mojej kamarátky korektorky: Je to nádherné (jedinú chybičku vidím v spojení AKO BY – poznámka kvetiny: to už [...]

Odmena za zmysluplnú prácu

08.03.2012

„Zrušíme dávky v hmotnej núdzi a všetky príspevky k dávke v hmotnej núdzi. Poskytneme každému v hmotnej núdzi zmysluplnú prácu za minimálnu mzdu vyplácanú na dennej báze s tým, že ak do práce nenastúpi, v ten deň sa mu nebude vyplácať denná odmena vypočítaná z hodnoty dnešnej minimálnej mzdy. Na tento účel zriadime štátnu agentúru, ktorá bude fungovať na [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 42519x
Priemerná čítanosť článkov: 4252x

Autor blogu

Kategórie